Kammerjunkere af fuldkorn

Vi elsker koldskål med kammerjunkere, men dem man køber bliver hurtigt en sukkersød affære. Her er min hemmelige opskrift på knasende sprøde og lækre grove fuldkornskammerjunkere, med masser af fiber og meget mindre sukker, fedt og gluten.

Du kan bruge den fuldkornsmel du bedst kan lide, grahamsmel, fuldkorns spelt, emmer eller ølandshvede. De her kammerjunkere bliver GROVE, men de smager fantastisk. En helt anden krop og sødme end de småkager man er vant til. Hvis du hellere vil holde dig til traditionelle kammerjunkere, så finder du en god opskrift her.

Jeg bruger friskmalet fuldkornshvedemel, som jeg maler selv på min hjemmebyggede melkværn. Læs historien om hvordan jeg byggede min egen melkværn og fik et års forbrug af fuldkornshvede for under 250 kr. Hele hvedekorn direkte igennem melkværnen og ned i dejen – det er der gods i.

Til kammerjunkere af fuldkorn skal du bruge:
3 æg
50 g sukker
50 g honning
50 g olie eller blødt smør
350 g fuldkornshvedemel
50 g alm. hvedemel
1 tsk. bagepulver
evt. 1 tsk. stødt ingefær, kardemomme eller kanel, eller lidt revet citronskal/appelsinskal.

Rør det hele grundigt sammen, saml dejen til en bolle og lad den hvile i køleskabet i en times tid.

Forvarm ovnen til 180 grader.

Del dejen i to eller tre, og rul delene ud i 2-3 cm tykke pølser og læg dem på en bageplade med bagepapir. Bag dejpølserne i 20-25 min og tag dem ud og lad dem afkøle i 5 min.

Skær forsigtigt de bagte dejpølser i skiver på ca. 1 cm som fordeles på bagepladen. Det kommer nok til at smuldre en del, da der jo er begrænset med sukker, fedt og stivelse til at holde sammen på det hele.

Efterbag kammerjunkerne (samt diverse mindre stykker) i 15-20 min og lad dem afkøle. Spis dem med hjemmelavet koldskål. God fornøjelse.

Denne opskrift på fuldkornskammerjunkere kommer fra Strange, som også skriver på selvforsyning.net, om blandt andet hvordan man tapper birkesaft og laver birkevin, og om billig fuldkornshvede

Comments are closed.