Pasteurisering af æg

Rå æg er en vigtig ingrediens i mange traditionelle retter, men der er for stor risiko for alvorlig forgiftning til at man bør bruge rå æg som ikke har være pasteuriseret. Det er heldigvis ikke så svært at pasteurisere æg. Det er faktisk en meget simpel process. du behøver bare varmt vand og et termometer.

Fødevarestyrelsen siger: “Salmonellabakterier dræbes efter få sekunder ved 70ºC” (kilde). Hvis eksempelvis et æg skal pasteuriseres, med henblik på at dræbe salmonellabakterier, skal hele ægget opnå en konstant varme på mindst 70ºC, i flere sekunder.

Hvis man planlægger at bruge rå eller ikke gennemvarmede æg i madlavningen er det nok en god idé at enten købe pasteuriserede æg eller pasteurisere æggene selv.

Pasteuriserede æggeblommer
Varm æggeblommerne op til 70-75 grader og hold denne temperatur i 10-15 sekunder. Brug stegetermometer, så du er helt sikker på temperaturen! Pasteuriserede æggeblommer kan ikke gemmes.

Pasteuriseret æggehvide
Hvis man vil undgå at æggehviden stivner under pasteuriseringen kan man tilsætte sukker eller salt for at hæve den temperatur hvorved æggehviden stivner.

Læs mere på fødevarestyrelsens hjemmeside

Bemærk: Dette er videregivelse af information om behandling af fødevarer baseret på information stillet til rådighed af fødevarestyrelsen, tilgængeligt pr. 27. marts 2007. Der garanteres ikke, og der tages ikke ansvar for korrektheden af disse oplysninger.

Comments are closed.